نگهداری از نمای ساختمان
نمای هر ساختمان نشانگر موارد مختلفی ازجمله کاربری ساختمان، سطح کیفیت طراحی و اجرای آن است. برخلاف طراحی داخلی ساختمان که پس از گذشت زمان کهنه و خاکخورده میشود، باید از نمای ساختمان حفاظت و مراقبت کرد. نگهداری نمای ساختمان یک امر لازم و ضروری برای ساختمان است.
از مرحله طراحی تا اجرا و مرحله استفاده باید همواره به نگهداری نمای ساختمان توجه کرد. طراح میتواند با آگاهی نسبت به ویژگیهای مصالح و اتصالات آنها در افزایش عمر مفید نمای ساختمان تأثیرگذار باشد.
با در نظر گرفتن تغییرات احتمالی در ظاهر و ثبات نما میتوان حدومرز عمر مفید ساختمان را از بین برد.
طراحان حرفهای میدانند که در مرحلهی طراحی نباید استحکام و امنیت نما را قربانی زیبایی و خلاقیت کنند. باکمی مطالعه پیرامون ویژگیهای مصالح و چگونگی واکنششان میتوان گزینههای بهتری را جایگزین کرد.
در مرحله طراحی باید در نظر داشت که مصالح مفروض در برابر اقلیم و شرایط آب و هوایی منطقه چه واکنشی نشان میدهند. در صورت عدم مقاومت باید مصالح دیگری را جایگزین کرد.
نگهداری نمای ساختمان در مرحله اجرا:
میزان عمر ماندگاری نما بهشدت به نگهداری نمای ساختمان در مرحله اجرا بستگی دارد. هرچقدر شما در این مرحله ظرافت و دقت بیشتری خرج کنید عمر مفید نمای شما بیشتر خواهد شد. استفاده روش مناسب برای نصب مصالح در این امر بسیار تأثیرگذار خواهد بود. برای مثال استفاده از پیچ و رولپلاک بهجای اجرا سنتی نمای ساختمان میتواند ایمنی و ماندگار نما را دوچندان کند. از طرفی امکان تغییر و تعویض مصلح آسیبدیده میسر میشود.
نگهداری نمای ساختمان در مرحله اجرا وابسته به نوع مصالح نما است.
برای مثال اگر نمای سنگی در سبکهای مختلف مثل رومی یا کلاسیک اجرا میکنید، باید توسط پوشش موقت از سطح تزیینشده آن حفاظت کنید.
در اجرای نمای کامپوزیت با بهرهمندی از روش نصب رولپلاک بدون نیاز به داربست میتوانید به نصب ورقهها میپردازید.
نکتهی قابلتوجه درزگیریها و آببندی مرزها است که موجب کاهش هزینههای نگهداری نمای ساختمان میشود.
شاید نگهداری نما در این مرحله جدیت یابد و بیشتر راجع به نگهداری نما پس از اتمام ساخت شنیده باشید.
بیشک نگهداری نما ساختمان همان راز جاودانگی ساختمانهای معروف است.
همه میدانند که ساختمان پس از چند سال کهنه میشود و نیاز به تعمیر و بازسازی دارد تا از تخریب آن جلوگیری شود.
نشست زمین، رانش زمین، ترک خوردن دیوارها ازجمله مواردی هستند که در اثر گذر زمان به خاطر تغییرات سازهای به وجود میآید
و برای جبران آن باید هزینههای گزاف پرداخت کرد.
موضوع نگهداری و بازسازی نما مقولهای متفاوت است که با هزینه اندک و کمی مراقبت
میتواند ظاهر یک ساختمان ۳۰ ساله را همانند یک ساختمان ۱۰ ساله احیا کرد.
اقداماتی که میتواند به سالم ماندن نما کمک کند:
- تعویض مصالح آسیبدیده در سنگ نمایی که از روش پیچ و رولپلاک نصبشده است.
- تعویض لامپ نما و نورپردازی نما
- آببندی نما، ضدآبسازی نما، عایقکاری نما
- ترمیم بندکشی نمای آجری
- شستشوی نما توسط افراد حرفهای بدون داربست
تعمیرات نما
تعمیر یا ترمیم نمای ساختمان از جمله خدماتی است که به منظور مرمت نمای خارجی ساختمان انجام میشود.
ترمیم نمای ساختمان با دو روش امکانپذیر خواهد بود:
۱- نصب داربست:
امروزه با توجه به پیشرفت ابزارهای ایمنی کار در ارتفاعات ، نصب داربست برای تعمیرات نما کمتر مورد استفاده قرار میگیرد و علاوه بر هزینههای زیاد نصب آن ممکن است خطراتی را برای کارگرانی که روی آن مشغول بهکار هستند ایجاد کند و همچنین فضای زیادی را اشغال میکند و ممکن است مانع رفت و آمد وسیلههای نقلیه شود.
۲-دستگاه بالابر کلایمر:
این دستگاه معمولا به صورت ماهیانه اجاره داده میشود که هزینه راهاندازی آن حدود ۴ میلیون تومان است که علاوه بر هزینه بالای نصب آن سرعت انجام کار نیز پایین میآید به این علت که که سبدهای نصب شده روی این دستگاه ۲ تا ۶ متر هستند.

تعمیر انواع نما های ساختمان:
۱.تعمیر نمای کامپوزیتی:
کامپوزیت از ورقهای آلومینیومی ساخته شده است که بعد از شاسیکشی آهن بر روی نما با استفاده از پیچ ثابت میگردد. این ورقها ممکن است بعد از گذشت زمانی نه چندان طولانی بر اثر زنگ زدن پیچها یا باران و طوفانهای پیاپی از دیوارهی نمای ساختمان جدا شده و نیاز به نصب مجدد دارد که این کار با روش راپل قابل انجام است.
این نما مانند سایر نماها نیاز به شستشوی مداوم دارد و اگر در صورتی که شستشوی نما همانطور که گفته شد انجام نشود جرمها و کثیفیهای زیادی بر روی آن نقش می بندد و دیگر با شست و شو نمی توان آن را تمیز نمود.
2.تعمیر سنگ های تزیینی نما:
اجرای سنگ های تزیینی در نمای ساختمان بسیار زیبا و دارای تنوع است ولی دارای معایبی نیز هست که بعد از گذشت زمان دچار ریزش می شوند مقاومسازی این گونه نماها بسیار مشکل است و علت آن هم ابعاد کوچک و شکننده بودن آنها هستش که بعد از دریل کار خرد می شوند به همین منظور تنها راه باقی مانده کشیدن توری بر روی سنگ ها می باشد که این روش ممکن است ظاهر نما را زشت نماید .
اما کار دیگری که میتوانیم انجام دهیم تا خیالمان از ریزش سنگها راحت شود کندن نمای سنگهای تزیینی و نصب سنگهای با ابعاد بزرگتر و یا اینکه به جای سنگ از رنگ مخصوص نما استفاده نماییم . جهت نگهداری سنگهای تزیینی قبل از ریزش میتوانیم از رزینها استفاده نماییم تا علاوه بر براق شدن سنگ موجب چسبندگی بهتر به یکدیگر شوند .
3.تعمیر نمای شیشه ای:
تمیز بودن شیشه از داخل ساختمان و همچنین بیرون ساختمان برای ما بسیار دارای اهمیت است ، در برخی از نما ها به علت عدم دسترسی شیشهها از بیرون امکان نظافت وجود ندارد بنابراین بایستی از روش راپل استفاده نماییم . شستشوی نمای شیشهای معمولا ۲ بار در سال یکبار در بهار و یکبار در تابستان انجام می شود در ساختمان های بلند ممکن است تعدادی شیشه در ارتفاع شکسته باشد و امکان نصب از داخل وجود نداشته باشد که میتوانیم با روش راپل و ابزار های مخصوص اقدام به نصب شیشه نماییم .
۴.تعمیر نمای آجری:
نمای آجری به علت بافتی که دارد پس از گذشت زمان جرم و آلودگی به عمقش نفوذ می کند لذا جهت نگهداری آن نیاز است که هر چند سال یک بار اقدام به شستشوی نما کنیم . در صورتی که مدت زمان طولانی از عمر نما بگذرد و اقدام به نظافت نما نکنیم نیاز است که با مواد سیلیس واتر سند بلاست کنیم ، این روش ممکن است آسیب های به آجر بزند چرا که از سطح آجر لایه بر داری می شود بافت آجر را زبر میکند و خیلی زود کثیف می شود .
جهت نگهداری و براق کردن آجر می توانیم از رزین ها استفاده نماییم ، رزین به عنوان یک پوشش عمل می کند و خاصیت آب گریزی به سطح می دهد همچنین می توانیم از مواد نانو بهره بگیریم با این تفاوت که مواد نانو دارای خاصیت آبگریز کننده و ضد شوره کننده به سطح می دهد و هیچ تعقییر رنگ و براقیتی ایجاد نمی کند .
رنگ آمیزی نما:
به منظور نگهداری و حفظ زیبایی از نماهای سیمانی ، سنگی و یا آجری میتوانیم با استفاده از رنگ های آکرولیک مخصوص اقدام به رنگ آمیزی نما نماییم . این گونه رنگ ها علاوه بر قابل شستشو بودن ظاهری زیبا به نمای ساختمان می دهد که چشم هر بیننده ای را به خود جلب می کند .
در برخی از نمای سیمانی که دارای بافتی زبر می باشند میتوانیم از کنیتکس نما بهره بگیریم ، کنتکس به علت دانه بندی که دارد تمامی نواقص روی نما را پر می کند و سطحی یکدست و یک رنگ به ما می دهد همچنین دارای تنوع رنگی مختلفی می باشد . رنگ های آکرولیک بر پایه آب میباشد و اجازه تنفس به سطح می دهند و در صورت اجرای صحیح به هیچ وجه پوسته نمی شوند .
در برخی از نماهای رنگ آمیزی شده به علت عدم اجرای زیر پرایمر پوست پوست شده است که در این گونه نما ها می بایستی در ابتدا با دستگاه واترجت کل نما را شستشو دهیم تا پوسته های ایجاد شده را برداریم و بعد از آن کل نما را با پرایمر بپوشانیم تا آماده بتونه کاری ، آستر و رویه شود .